Inget behov att stanna och fråga om vägen

den 5 november / Skyltar

Tydlig skyltning leder besökarna till rätt plats

Vi känner alla igen känslan att inte kunna finna det vi söker. Låt oss vara ärliga – vi vill helst finna vägen utan att fråga.

Den ger besökarna den information de behöver för att finna det de söker utan att ta bibliotekspersonalens tid i anspråk.

Vägvisare eller orienteringstavlor placerade vid bibliotekets ingång leder snabbt och lätt besökarna till rätt del av biblioteket. När de väl är i rätt område hjälper tydlig hyllskyltning dem att finna just det som de letar efter.

Longsight Public Library, United Kingdom
Manchester City Public Library, United Kingdom

Hur är din studiestil?

den 22 oktober / Akademiska bibliotek

Inte alla studenter föredrar tystnad när de studerar

Ett akademiskt bibliotek ger studenterna den perfekta studiemiljön, speciellt eftersom den information och de resurser de behöver för att hantera tentor och uppgifter finns lätt tillgängliga.

Några studenter föredrar att studera ensamma, medan andra lär sig bättre i grupp. När man designar ett akademiskt bibliotek är det därför av största vikt att man tar hänsyn till studenternas olika inlärningsmetodik. Tysta studieområden där studenterna kan fokusera och lära sig individuellt, såväl som gruppområden där studenterna kan diskutera och samarbete behöver inkluderas i bibliotekets planlösning.

Darmstadt Academic Library, Germany
Newport University, Wales, United Kingdom
Queen Mary University, London, United Kingdom

Knyt an till barnen på deras nivå

den 23 augusti / Barnavdelning

Sindal bibliotek, Danmark

Möbler i barnstorlek för biblioteket med perfekt passform

Kommer du ihåg hur stort allting verkade när du var barn? Världen var en outforskad, vidsträckt plats som väntade på att upptäckas. Och du längtade efter att självständigt söka dig till äventyr utan någon vuxen.

För att stilla nyfikenheten och understödja oberoendet behöver barnavdelningen vara i barnstorlek. Hyllorna behöver finnas på en höjd där de kan nå böckerna högst upp. Borden och stolarna behöver passa perfekt. Exponeringen ska finnas i ögonhöjd. Allt detta för att barnen ska känna att platsen skapats just för dem och att de kan njuta dess frukter både med eller utan mamma och pappa.

Inspireras här....

Små detaljer i biblioteksinredningen kan göra stor nytta

den 12 mars / Exponering och utställning

Gör biblioteket ännu intressantare

En ny handväska, ett gnistrande halsband eller färgglada skor – de rätta accessoarerna kan fånga uppmärksamhet och förvandla en persons utseende.
 
Så varför inte prova samma teknik på biblioteket? Exempel på accessoarer i vårt sortiment är fluorescerande akrylknubbar  eller bokexponeringen ”Waves”.
 
Kanske är det ett omöjligt uppdrag att organisera innehållet i en handväska men vi lovar att dessa accessoarer kommer ge ditt bibliotek både organisation och attraktion.

Se vidare i vår nätbutik.

Wave dubbelsidigt ställ med fluorescerande effekt
Wave dubbelsidigt ställ med fluorescerande effekt

Framtidens bibliotek är här

den 24 februari / Teknologi

Keep up-to-date!

Vi håller oss hela tiden à jour med den senaste utvecklingen inom biblioteksvärlden för att hålla oss inspirerade att ligga i täten för modern biblioteksinredning.

Hunt-biblioteket på North Carolina State University är utan tvivel ett framtidsbibliotek. Det är ett flaggskepp som inspirerar andra bibliotek som vill arbeta med digital teknologi. Med högteknologiska verktyg, uppslukande lokaler och en miljö som uppmuntrar til samarbete hjälper Hunt-biblioteket studenterna att förvandla idéer till verklighet.

Det är en plats för passion och visioner – eftertanke och kreativitet. Allt detta underlättas och möjliggörs genom att använda interaktiva datorer, multimedia och storskaliga visualiseringsverktyg, som ger revolutionerande sätt att se och använda information.

Biblioteket bär vittnesmål om att framtidens bibliotek inte är byggnader där damm samlas på böcker utan livfulla knytpunkter där människor samverkar med ny teknologi och skapar fantastiska saker.

Hunt akademiska bibliotek, North Carolina, USA
Hunt akademiska bibliotek, North Carolina, USA

Get into the zone

den 18 december / Studieområde

Shirley Public Library, United Kingdom

Olika studenter studerar på olika sätt

Efterfrågan på studieområden på biblioteken ökar då många studenter använder dem för både enskilt studium och grupparbeten. Dock är det så att det som en student förväntar sig kan skilja sig markant från andra. Vissa studenter behöver bara ett bord, en stol och ett strömuttag för sin dator, alldeles oavsett var det är placerat i biblioteket. Andra söker en tyst vrå där de kan vara i lugn och ro, avskärmade från studentlivets myllrande puls. Därför är det avgörande att tillgodose dessa varierande önskemål genom att erbjuda studieplatser på olika håll i biblioteket.

Bokexponering

den 4 december / Exponering och utställning

Framhäv vissa samlingar

Att exponera böcker och andra medier kan var till stor hjälp för att framhäva speciella samlingar. Skapa en utställning där du visar nytt material, böcker av en viss författare, eller varför inte temautställningar. Så får besökarna ännu fler goda skäl att besöka biblioteket.

Avedøre bibliotek, Danmark
Tangenten, Nesodden, Norge

Oräkneliga möjligheter för placering och funktion

den 4 december / Grafiska element

Grafik kan placeras på diverse material i biblioteket och fungera på olika sätt

Grafik är ett roligt sätt att kombinera inredningsdetaljer med navigering. Eftersom de är visuella kan grafiska element lätt förstås av både barn och vuxna samt erbjuda massor av möjligheter när man designar ett bibliotek.

Golvgrafik är ett intressant och ofta oväntat sätt att berätta för besökarna vad de kan göra eller vart de kan gå. Grafik kan också placeras på glasväggar och skiljeväggar till kontor och konferensrum för att skapa en viss avskildhet utan att helt stänga av områdena. Specialgjord grafik är idealisk för att placeras på hyllskepp eller ändgavlar där de kan berätta en liten historia och hjälpa till att skapa och avgränsa specifika zoner. Den rätta grafiken kommer tilltala viss publik och kommunicera vilka böcker som finns var utan att ens behöva använda text.

Hjørring Bibliotek, Danmark
Grenoble Bibliotek, Frankrike
Craigmillar Bibliotek, Storbritannien

Låt dig inspireras av arkitekturen

den 4 december / Inredning och arkitektur

Låt detaljer i biblioteksbyggnaden påverka planlösningen och möbelvalen

Låt biblioteksbyggnadens arkitektur inspirera inredningen. Koppla ihop den med historiska, moderna eller distinkta element i byggnaden för att skapa en sammanhållen miljö.

Kulturcentrum Nordväst, Köpenhamn, Danmark
Kulturcentrum Nordväst, Köpenhamn, Danmark
Kulturcentrum Nordväst, Köpenhamn, Danmark

Allt ljus på böckerna

den 4 december / Belysning

Eccles bibliotek, Storbritannien

Modern LED-belysning är ett enkelt men effektivt sätt att råda bot på brister i belysningen

Belysning är ofta ett problem på biblioteken och kan orsaka obehag och svårigheter att särskilja bland böckerna, speciellt i dåligt belysta vrår eller nära golvet. Snarare än att komplettera allmänbelysningen kan man installera LED-lampor direkt på hyllplanen vilket är en smart lösning på detta problem.

Fäster man LED-belysning på hyllplanen lyser man upp just bokraderna och underlättar läsning av titlarna på bokryggarna. Det är också en modernisering av biblioteket och skapar ett sofistikerat utseende.

Sök alltid professionell hjälp när du ska besluta vilken typ av belysning som ska installeras i hyllor.

Varde ljus…

den 4 december / Belysning

Korrekt belysning kan skapa en perfekt atmosfär

Nöj dig inte med trist standardbelysning. Idag finns det en uppsjö av kreativa och intressanta belysningssystem att välja mellan för att skapa perfekt inomhusmiljö.

Kulturcentrum Nordväst, Köpenhamn, Danmark
Nes bibliotek, Norge

Självbetjäningsstationer

den 4 december / Teknologi

Shirley bibliotek, Storbritannien

Låt biblioteksbesökarna betjäna sig själva

Nu har de flesta bibliotek självbetjäning för både utlån och återlämning, så besökarna kan betjäna sig själva utan hjälp av bibliotekspersonalen. Självbetjäningsstationerna placeras ofta vid in- och utgången som ju är den bekvämaste platsen.

Välkommen in!

den 4 december / Meröppna bibliotek

Självbetjäning på biblioteken som ger besökarna tillgång till biblioteksservice utanför de normala öppettiderna

Med hjälp av en kombination av tekniker såsom RFID och automatiserad utlåning och återlämning växer sig antalet meröppna bibliotek allt större.

Utformningen av inredning till ett meröppet bibliotek påminner om det traditionella bibliotekets men layouten är oftast öppnare och rymligare så att besökarna får en god översikt i biblioteket för att skapa en känsla av säkerhet och välbefinnande. För att anpassa sig till de "meröppna timmarna" går många bibliotek ifrån de stora diskarna och ersätter dem med små informationsöar runtom i lokalerna.

Hayridge Public Library, United Kingdom
Manchester City Library, United Kingdom

Anpassa dina bokhyllor för att passa bättre med bibliotekets identitet

den 4 december / Hyllfunktioner

Ersätt vanliga raka hyllplan med intressantare funktioner

Ett hyllsystem är inte längre bara plana hyllplan. Du kan göra hyllinredningen mer intressant och verkligen skapa ett anpassat system om passar ihop med bibliotekets identitet genom att byta ut raka hyllor mot hyllkomponenter som har olika funktioner. Genom att lägga till olika funktioner ökar du hyllinredningens flexibilitet. Behöver du en plats där låntagarna kan sitta ner och se på böcker? Ersätt då några hyllplan med en bänk. Eller med en utdragbar mediaexponeringslåda, ett snedhyllplan, ett utdragbart bord ... möjligheterna är oändliga.

Christiansfeld bibliotek, Danmark
Holte bibliotek, Danmark
Ismanning bibliotek, Tyskland

Spelcentral

den 23 november / Spelzoner

Inte längre tysta rummet

Dagens bibliotek präglas inte längre av en förväntan om tystnad. Tvärtom är de nu platser som uppmuntrar till nöje, deltagande och samarbete. Men det behövs fortfarande tysta områden för människor som behöver studera eller bara vill vara ifred.

Så vad ska man ta hänsyn till när det gäller placering av bibliotekets spelzon?

Först måste man ta hänsyn till övriga besökare. Spelzonen behöver vara i ett område som ligger långt ifrån eller är separerad från studieområden för att inte störa dem som söker lugn och ro. Dessutom behövs tillräckligt med plats för att barnen ska kunna röra sig fritt antingen de spelar ensamma eller i grupp. Slutligen behöver man med inredningen skapa en avslappnad miljö där barnen kan spela antingen sittande eller stående.

Slagelse bibliotek, Danmark
Slagelse bibliotek, Danmark