Knyt an till barnen på deras nivå

den 23 augusti / Barnavdelning

Sindal bibliotek, Danmark

Möbler i barnstorlek för biblioteket med perfekt passform

Kommer du ihåg hur stort allting verkade när du var barn? Världen var en outforskad, vidsträckt plats som väntade på att upptäckas. Och du längtade efter att självständigt söka dig till äventyr utan någon vuxen.

För att stilla nyfikenheten och understödja oberoendet behöver barnavdelningen vara i barnstorlek. Hyllorna behöver finnas på en höjd där de kan nå böckerna högst upp. Borden och stolarna behöver passa perfekt. Exponeringen ska finnas i ögonhöjd. Allt detta för att barnen ska känna att platsen skapats just för dem och att de kan njuta dess frukter både med eller utan mamma och pappa.

Inspireras här....

Get into the zone

den 18 december / Studieområde

Shirley Public Library, United Kingdom

Olika studenter studerar på olika sätt

Efterfrågan på studieområden på biblioteken ökar då många studenter använder dem för både enskilt studium och grupparbeten. Dock är det så att det som en student förväntar sig kan skilja sig markant från andra. Vissa studenter behöver bara ett bord, en stol och ett strömuttag för sin dator, alldeles oavsett var det är placerat i biblioteket. Andra söker en tyst vrå där de kan vara i lugn och ro, avskärmade från studentlivets myllrande puls. Därför är det avgörande att tillgodose dessa varierande önskemål genom att erbjuda studieplatser på olika håll i biblioteket.

Dagens rubriker...

den 23 november / Tidnings/tidskriftsområde

Tidskrifter och tidningar kan exponeras på många intressanta sätt

När du beslutar hur dessa material bäst ska exponeras behöver du ta hänsyn till både tidskrifternas och tidningarnas varierande format. De olika storlekarna och tjocklekarna kommer påverka ditt val av exponeringsprodukter och kommer göra skillnaden mellan ett rent och snyggt exponeringsområde och ett rörigt.

Puteaux bibliotek, Frankrike
Ørestad bibliotek, Köpenhamn, Danmark

Koppla av och låt dig uppdateras på nyheter, mode och trender

den 23 november / Tidnings/tidskriftsområde

Dagstidningar och tidskrifter behöver vara lättillgängliga på biblioteket

De flesta användare läser tidningar och tidskrifter för personligt nöje eller avkoppling. Detta område placeras därför ofta nära bibliotekets ingång och gärna nära fönster som ger mycket dagsljus och om möjligt vacker utsikt. Om biblioteket har ett café är det idealiskt om det placeras i närheten så att besökaren kan njuta sin kopp kaffe medan de läser. Många som besöker tidnings- och tidskriftsavdelningen vill sitta själva. De valda möblerna ska därför möjliggöra detta och säkerställa att besökarna kan sitta bekvämt medan de kopplar av och låter sig uppdateras på de senaste världsnyheterna.

Hjørring bibliotek, Danmark
Kulturcentrum Nordväst, Köpenhamn, Danmark

Det första intrycket

den 23 november / Ingångsområde

Hjørring bibliotek, Danmark

Entrépartiet är besökarens första intryck av biblioteket

Det anger tonläget för resten av biblioteket och behöver därför vara välkomnande, inbjudande och lockande så att folk kommer in och upptäcker biblioteket.

Tanken är att ingångsområdet ska hållas luftigt och relativt rent och med fri sikt in i biblioteket. Att använda lägre hyllor och exponeringsmöbler på hjul kan skapa en känsla av öppenhet liksom en hög grad av flexibilitet. Detta är också det idealiska tillfället att visa fram de senaste titlarna och nytt material och därmed skapa en butikskänsla vid ingången genom att använda låg frontexponering som uppmuntrar besökarna att ta för sig av böckerna och medierna.

Ett multifunktionellt välkomnande

den 23 november / Ingångsområde

Dela upp ingångsområdet i flera zoner

Entrépartiet är perfekt plats för nyinkommet material och de senaste utgåvorna. Det kan också användas för temautställningar eller informationstavlor. Dessutom, eftersom biblioteken har blivit en plats där människor möts och umgås, är det en god tanke att inreda ett område nära ingången med sköna soffor och fåtöljer. Man kan också tänka sig ett café där.

Tommerup bibliotek, Danmark
Hamar bibliotek, Norge
Knivsta bibliotek, Sverige

Spelcentral

den 23 november / Spelzoner

Inte längre tysta rummet

Dagens bibliotek präglas inte längre av en förväntan om tystnad. Tvärtom är de nu platser som uppmuntrar till nöje, deltagande och samarbete. Men det behövs fortfarande tysta områden för människor som behöver studera eller bara vill vara ifred.

Så vad ska man ta hänsyn till när det gäller placering av bibliotekets spelzon?

Först måste man ta hänsyn till övriga besökare. Spelzonen behöver vara i ett område som ligger långt ifrån eller är separerad från studieområden för att inte störa dem som söker lugn och ro. Dessutom behövs tillräckligt med plats för att barnen ska kunna röra sig fritt antingen de spelar ensamma eller i grupp. Slutligen behöver man med inredningen skapa en avslappnad miljö där barnen kan spela antingen sittande eller stående.

Slagelse bibliotek, Danmark
Slagelse bibliotek, Danmark

Det bor en superhjälte i varje barn

den 23 november / Spelzoner

Nes bibliotek, Norge

Plocka fram superhjältar i spelens underbara värld

Dagens bibliotek är en plats där barn kan fångas av populärkultur och uppslukas av inlärande såväl som underhållning.

En spelzon på ett bibliotek behöver återspegla de spelens fantastiska världar. Utnyttja grafiska bilder, livfulla färger och djärva möbler som får spelen att bli levande. Mattor kan också användas för att definiera zonen. Inte bara har en matta akustiska fördelar, den ger också barnen friheten att ta av sig skorna och verkligen kasta sig in i de roliga spelen.

Om man märker ut zonen tydligt blir det klart för användarna vem området är avsett för, vilket ger de äldre barnen och tonåringarna ägarskap till zonen.

Det var en gång…

den 17 augusti / Barnavdelning

...ett bibliotek som ville bjuda in alla de små barnen till böckernas magiska värld.

Bibliotekarierna undrade hur de skulle kunna locka barnen med alla underverken och äventyren som göms mellan alla bokpärmar. De tänkte: ”Låt oss skapa en plats där sagorna blir levande! En plats för fantasi, upptäckt och utforskning. En plats för att berätta historier, för läsning och lärande”.

De snickrade och målade för att skapa en underbar tillflykt där barnen kunde njuta av böckernas prakt. Direkt när den sista spiken var på plats kom barnen från när och fjärran för att lyssna på historierna. De förtrollades och hänfördes av den fantastiska världen som böckerna skapade och innan de visste ordet av var de fast. De växte upp till att vara sprängfyllda med kunskap och skratt, och naturligtvis levde de lyckliga i alla sina dagar!