Spelcentral

den 23 november / Spelzoner

Inte längre tysta rummet

Dagens bibliotek präglas inte längre av en förväntan om tystnad. Tvärtom är de nu platser som uppmuntrar till nöje, deltagande och samarbete. Men det behövs fortfarande tysta områden för människor som behöver studera eller bara vill vara ifred.

Så vad ska man ta hänsyn till när det gäller placering av bibliotekets spelzon?

Först måste man ta hänsyn till övriga besökare. Spelzonen behöver vara i ett område som ligger långt ifrån eller är separerad från studieområden för att inte störa dem som söker lugn och ro. Dessutom behövs tillräckligt med plats för att barnen ska kunna röra sig fritt antingen de spelar ensamma eller i grupp. Slutligen behöver man med inredningen skapa en avslappnad miljö där barnen kan spela antingen sittande eller stående.

Slagelse bibliotek, Danmark
Slagelse bibliotek, Danmark

Det bor en superhjälte i varje barn

den 23 november / Spelzoner

Nes bibliotek, Norge

Plocka fram superhjältar i spelens underbara värld

Dagens bibliotek är en plats där barn kan fångas av populärkultur och uppslukas av inlärande såväl som underhållning.

En spelzon på ett bibliotek behöver återspegla de spelens fantastiska världar. Utnyttja grafiska bilder, livfulla färger och djärva möbler som får spelen att bli levande. Mattor kan också användas för att definiera zonen. Inte bara har en matta akustiska fördelar, den ger också barnen friheten att ta av sig skorna och verkligen kasta sig in i de roliga spelen.

Om man märker ut zonen tydligt blir det klart för användarna vem området är avsett för, vilket ger de äldre barnen och tonåringarna ägarskap till zonen.