Inget behov att stanna och fråga om vägen

den 5 november / Skyltar

Tydlig skyltning leder besökarna till rätt plats

Vi känner alla igen känslan att inte kunna finna det vi söker. Låt oss vara ärliga – vi vill helst finna vägen utan att fråga.

Den ger besökarna den information de behöver för att finna det de söker utan att ta bibliotekspersonalens tid i anspråk.

Vägvisare eller orienteringstavlor placerade vid bibliotekets ingång leder snabbt och lätt besökarna till rätt del av biblioteket. När de väl är i rätt område hjälper tydlig hyllskyltning dem att finna just det som de letar efter.

Longsight Public Library, United Kingdom
Manchester City Public Library, United Kingdom

Framtidens bibliotek är här

den 24 februari / Teknologi

Keep up-to-date!

Vi håller oss hela tiden à jour med den senaste utvecklingen inom biblioteksvärlden för att hålla oss inspirerade att ligga i täten för modern biblioteksinredning.

Hunt-biblioteket på North Carolina State University är utan tvivel ett framtidsbibliotek. Det är ett flaggskepp som inspirerar andra bibliotek som vill arbeta med digital teknologi. Med högteknologiska verktyg, uppslukande lokaler och en miljö som uppmuntrar til samarbete hjälper Hunt-biblioteket studenterna att förvandla idéer till verklighet.

Det är en plats för passion och visioner – eftertanke och kreativitet. Allt detta underlättas och möjliggörs genom att använda interaktiva datorer, multimedia och storskaliga visualiseringsverktyg, som ger revolutionerande sätt att se och använda information.

Biblioteket bär vittnesmål om att framtidens bibliotek inte är byggnader där damm samlas på böcker utan livfulla knytpunkter där människor samverkar med ny teknologi och skapar fantastiska saker.

Hunt akademiska bibliotek, North Carolina, USA
Hunt akademiska bibliotek, North Carolina, USA

Oräkneliga möjligheter för placering och funktion

den 4 december / Grafiska element

Grafik kan placeras på diverse material i biblioteket och fungera på olika sätt

Grafik är ett roligt sätt att kombinera inredningsdetaljer med navigering. Eftersom de är visuella kan grafiska element lätt förstås av både barn och vuxna samt erbjuda massor av möjligheter när man designar ett bibliotek.

Golvgrafik är ett intressant och ofta oväntat sätt att berätta för besökarna vad de kan göra eller vart de kan gå. Grafik kan också placeras på glasväggar och skiljeväggar till kontor och konferensrum för att skapa en viss avskildhet utan att helt stänga av områdena. Specialgjord grafik är idealisk för att placeras på hyllskepp eller ändgavlar där de kan berätta en liten historia och hjälpa till att skapa och avgränsa specifika zoner. Den rätta grafiken kommer tilltala viss publik och kommunicera vilka böcker som finns var utan att ens behöva använda text.

Hjørring Bibliotek, Danmark
Grenoble Bibliotek, Frankrike
Craigmillar Bibliotek, Storbritannien

Välkommen in!

den 4 december / Meröppna bibliotek

Självbetjäning på biblioteken som ger besökarna tillgång till biblioteksservice utanför de normala öppettiderna

Med hjälp av en kombination av tekniker såsom RFID och automatiserad utlåning och återlämning växer sig antalet meröppna bibliotek allt större.

Utformningen av inredning till ett meröppet bibliotek påminner om det traditionella bibliotekets men layouten är oftast öppnare och rymligare så att besökarna får en god översikt i biblioteket för att skapa en känsla av säkerhet och välbefinnande. För att anpassa sig till de "meröppna timmarna" går många bibliotek ifrån de stora diskarna och ersätter dem med små informationsöar runtom i lokalerna.

Hayridge Public Library, United Kingdom
Manchester City Library, United Kingdom

Låt dig inspireras av arkitekturen

den 4 december / Inredning och arkitektur

Låt detaljer i biblioteksbyggnaden påverka planlösningen och möbelvalen

Låt biblioteksbyggnadens arkitektur inspirera inredningen. Koppla ihop den med historiska, moderna eller distinkta element i byggnaden för att skapa en sammanhållen miljö.

Kulturcentrum Nordväst, Köpenhamn, Danmark
Kulturcentrum Nordväst, Köpenhamn, Danmark
Kulturcentrum Nordväst, Köpenhamn, Danmark

Allt ljus på böckerna

den 4 december / Belysning

Eccles bibliotek, Storbritannien

Modern LED-belysning är ett enkelt men effektivt sätt att råda bot på brister i belysningen

Belysning är ofta ett problem på biblioteken och kan orsaka obehag och svårigheter att särskilja bland böckerna, speciellt i dåligt belysta vrår eller nära golvet. Snarare än att komplettera allmänbelysningen kan man installera LED-lampor direkt på hyllplanen vilket är en smart lösning på detta problem.

Fäster man LED-belysning på hyllplanen lyser man upp just bokraderna och underlättar läsning av titlarna på bokryggarna. Det är också en modernisering av biblioteket och skapar ett sofistikerat utseende.

Sök alltid professionell hjälp när du ska besluta vilken typ av belysning som ska installeras i hyllor.

Varde ljus…

den 4 december / Belysning

Korrekt belysning kan skapa en perfekt atmosfär

Nöj dig inte med trist standardbelysning. Idag finns det en uppsjö av kreativa och intressanta belysningssystem att välja mellan för att skapa perfekt inomhusmiljö.

Kulturcentrum Nordväst, Köpenhamn, Danmark
Nes bibliotek, Norge

Självbetjäningsstationer

den 4 december / Teknologi

Shirley bibliotek, Storbritannien

Låt biblioteksbesökarna betjäna sig själva

Nu har de flesta bibliotek självbetjäning för både utlån och återlämning, så besökarna kan betjäna sig själva utan hjälp av bibliotekspersonalen. Självbetjäningsstationerna placeras ofta vid in- och utgången som ju är den bekvämaste platsen.

Anpassa dina bokhyllor för att passa bättre med bibliotekets identitet

den 4 december / Hyllfunktioner

Ersätt vanliga raka hyllplan med intressantare funktioner

Ett hyllsystem är inte längre bara plana hyllplan. Du kan göra hyllinredningen mer intressant och verkligen skapa ett anpassat system om passar ihop med bibliotekets identitet genom att byta ut raka hyllor mot hyllkomponenter som har olika funktioner. Genom att lägga till olika funktioner ökar du hyllinredningens flexibilitet. Behöver du en plats där låntagarna kan sitta ner och se på böcker? Ersätt då några hyllplan med en bänk. Eller med en utdragbar mediaexponeringslåda, ett snedhyllplan, ett utdragbart bord ... möjligheterna är oändliga.

Christiansfeld bibliotek, Danmark
Holte bibliotek, Danmark
Ismanning bibliotek, Tyskland

Ett visuellt och levande sätt att hjälpa besökarna navigera i biblioteket

den 23 november / Grafiska element

Stockton Public Library, United Kingdom

Grafisk skyltning är ett mycket bra sätt att visuellt guida folk genom biblioteket

Den fina med grafiska skyltar är att de lätt och intuitivt förstås av både barn och vuxna. Möjligheterna är oändliga – från vägvisare till hyllkantsskyltar; grafik på väggarna till orienteringstavlor – väldesignad och väl uttänkt grafik kan skapa ett visuellt intryck och ge biblioteket den stuns som gör att det går från tråkigt till fångande.

Skapa zoner genom att smart placera ut mattor

den 23 november / Mattor

Mattor är enkla men effektiva sätt att skapa zoner och områden

Att arrangera en sittgrupp på en matta skapar enkelt en zon utan att använda fysiska barriärer. Mattan håller samman zonen och fungerar som platshållare för möbler vilket förhindrar att de flyttas runt i biblioteket.

En detalj i mattan, till exempel en grafisk detalj eller text, kan antyda hur rummet är tänkt att användas och därmed ge området en egen atmosfär. Sträva efter material som tål slitage, liksom mörka färger där smuts och fläckar inte syns så lätt.

Vallentuna bibliotek, Sverige
Tarnos bibliotek, Frankrig
Klostergården bibliotek, Sverige

Mattor behöver inte ha längdriktning

den 23 november / Mattor

Mattor med kurviga, organiska former kontrasterar väl mot de rigida hyllraderna

Använd mattans form för att göra ett område roligt och intressant. Speciellt i barn- och ungdomsavdelningar där du kan vara med äventyrlig och vågad. Det handlar om att använda mattor kreativt för att märka ut en viss zon på ett effektivt men diskret sätt.

Herning bibliotek, Danmark
Falcon Marin bibliotek, Italien
Christiansfeld bibliotek, Danmark

Skyltar är inte bara text

den 23 november / Skyltar

Kombinera text med grafik för att skapa skyltning som är rolig och iögonenfallande

Skyltning är en möjlighet att bli kreativ och skapa intryck och intresse i biblioteket. Skyltar med bara text är tråkiga. Genom att kombinera text och grafik kan du ledsaga besökarna genom biblioteket på ett visuellt sätt. Kom ihåg – en bild säger mer än tusen ord!

Affligem Public Library, Belgium
MedaTeca Public Library, Italy
Remiremont Public Library, France

Låt böckerna sälja sig själva

den 23 november / Meröppna bibliotek

Hamar Bibliotek, Norge

Intressant bokexponering är avgörande i ett meröppet bibliotek

Under den ‘personallösa’ delen av öppethållandet, när där inte finns några bibliotekarier som kan förklara och visa besökarna till rätta, är det mycket viktigt att böckerna kan sälja sig själva. Att placera böcker på exponeringsställ eller snedhyllplan bryter upp monotonin av rader av böcker på plana hyllplan och hjälper biblioteksbesökarna välja en intressant titel genom att fånga deras uppmärksamhet och visa de vackert formgivna bokomslagen.

Det påminner mycket om detaljhandel där produkter placeras nära kassan eller ingången för att locka oss till inköp när dagens bibliotek låter sig inspireras av detta ‘butikskoncept’ och placerar titlar för snabbt utlån och nyinkommet material när ingången eller biblioteksdisken. Detta ger besökarna en enkel referenspunkt för att välja en bok som biblioteket ställer fram och rekommenderar. Sådan exponering gör det också enkelt för besökarna att finna en god bok.