Välkommen in!

den 4 december / Meröppna bibliotek

Självbetjäning på biblioteken som ger besökarna tillgång till biblioteksservice utanför de normala öppettiderna

Med hjälp av en kombination av tekniker såsom RFID och automatiserad utlåning och återlämning växer sig antalet meröppna bibliotek allt större.

Utformningen av inredning till ett meröppet bibliotek påminner om det traditionella bibliotekets men layouten är oftast öppnare och rymligare så att besökarna får en god översikt i biblioteket för att skapa en känsla av säkerhet och välbefinnande. För att anpassa sig till de "meröppna timmarna" går många bibliotek ifrån de stora diskarna och ersätter dem med små informationsöar runtom i lokalerna.

Hayridge Public Library, United Kingdom
Manchester City Library, United Kingdom

Låt böckerna sälja sig själva

den 23 november / Meröppna bibliotek

Hamar Bibliotek, Norge

Intressant bokexponering är avgörande i ett meröppet bibliotek

Under den ‘personallösa’ delen av öppethållandet, när där inte finns några bibliotekarier som kan förklara och visa besökarna till rätta, är det mycket viktigt att böckerna kan sälja sig själva. Att placera böcker på exponeringsställ eller snedhyllplan bryter upp monotonin av rader av böcker på plana hyllplan och hjälper biblioteksbesökarna välja en intressant titel genom att fånga deras uppmärksamhet och visa de vackert formgivna bokomslagen.

Det påminner mycket om detaljhandel där produkter placeras nära kassan eller ingången för att locka oss till inköp när dagens bibliotek låter sig inspireras av detta ‘butikskoncept’ och placerar titlar för snabbt utlån och nyinkommet material när ingången eller biblioteksdisken. Detta ger besökarna en enkel referenspunkt för att välja en bok som biblioteket ställer fram och rekommenderar. Sådan exponering gör det också enkelt för besökarna att finna en god bok.