Køge folkbibliotek, Danmark

Offentliga bibliotek / Avslutad 2014

Modern indelning i zoner

Køge bibliotek återfinns i den äldre delen av staden, i flera intilliggande hus som kopplats samman. En del av barnbiblioteken finns i det äldsta daterade huset i hela Danmark.


Uppgiften för vår inredningsarkitekt Lykke Jørgin var att skapa en ny, modern indelning i zoner. Därigenom har ingångspartiet helt omgestaltats med plats för ett café samt utställning.


Ett stort fönster på bottenvåningen dominerar den nya tysta avdelningen med utsikt över parken från en specialdesignad bänk.
En trappa upp ville biblioteket ha musikavdelningen med möjlighet att spela skivor. Nya möbler och en matta skapar ett rum i rummet.
I området mellan entrén och småbarnsavdelningen har man skapat en zone för barn och ungdom. Den tidigare hyllinredningen har flyttats för att låta dagsljuset flöda in maximalt. Specialdesignade möbler för läsning har också skapats.


Färgsättning och materialval har gjorts av Lykke Jørgin i samarbete med biblioteket. Färgerna förenar byggnaden med dess funktioner på samma gång som de markerar den nya zonindelningen.