Tarnos mediebibliotek, Frankrike

Offentliga bibliotek / Avslutad 2010

Integrerade hyllor inspirerar ögat

Kommunfullmäktige i Tarnos var på jakt efter ett område där det nya biblioteket kunde byggas. Lyckligtvis beslutade en av stadens invånare sig för att donera ett stycke mark till kommunen, men hennes önskan var att området skulle användas som park.


Arkitekten fann ett sätt att tillmötesgå givarens önskemål, genom att använda bibliotekets tak för att skapa en park. Träden som står i glasmontrar inne i biblioteket är en del av trädgården på taket. Dessutom finns en utvändig trappa i mitten av huset som ger enkel tillgång till trädgården.


Eftersom byggnaden ligger i en sluttning har arkitekterna varit tvungna att göra byggnadens exteriör transparent med stora glaspartier som låter ljuset skina in. Bibliotekets interiör är i första hand vit med en linje gjord av ekträ på golvet genom hela biblioteket. Endast sittplatserna och några mattor ger byggnaden färg.


I vissa områden är hyllorna anpassade för att passa perfekt i öppna alkover, vilket integrerar luftkonditionering och elektriska installationer.