Plymouth bibliotek, Storbritannien

Offentliga bibliotek / Avslutad 2016

Ett bibliotek med butikskänsla

Efter ett intensivt anbudsförfarande vann thedesignconcept projektet att designa och installera det nya huvudbiblioteket i Plymouth.

Efter att ha bytt lokaler var biblioteket klart för att öppna igen, mitt i stadens centrum och affärsstråk. Thedesignconcept antog utmaningen att designa ett bibliotek som skulle vara iögonfallande och inbjuda till besök. Designen utgick från en installation på barnavdelningen; ett ”statement tree” omgivet av färgglada möbler och specialgjord väggrafik i form av väggord, citat och bilder. Denna design åstadkommer en välkomnande och inbjudande omgivning för alla besökare.

Som en kontrast till bottenvåningen är andra våningen istället designad som ett tyst studieområde. Man binder samman de två våningsplanen med hjälp av Warholinspirerad grafik i form av ett fyrtorn som utgör ett gemensamt designelement för hela biblioteket.